Serwisem narciarskim zajmujemy się od 2016r. Swój sprzęt możecie oddać do nas a my kompleksowo się nim zajmiemy :

 

·        ostrzymy krawędzie ręcznie oraz maszynowo

·        jeśli Twoje narty są już "dojechane" a ślizg nie posiada już struktury,  to już nie problem - nałożymy ją od nowa przy pomocy kamienia w maszynie Raichmann

·        masz głębokie ubytek w ślizgu, widać rdzeń?  - wymienimy uszkodzoną część ślizgu na nową i nałożymy strukturę

·        sprzęt wg życzenia smarujemy maszynowo oraz ręcznie

·        jako nieliczni w Polsce posiadamy wygrzewarkę nart oraz desek snowboardowych...w dużym skrócie specjalnym woskiem smarujemy ślizgi i wygrzewamy w THERMOBOXIE przez 12h . Smar wtapia się głęboko w ślizg a nałożona nowa warstwa właściwego już wosku utrzymuje się DUŻO dłużej, dzięki czemu możesz spędzić na stoku więcej czasu bez konieczności dosmarowywania.

 

   Usług jest tak dużo, że nie sposób wszystkiego wymienić, dlatego zapraszamy Cię ze swoim sprzętem i na miejscu powiemy jaki zabieg zalecamy wykonać.


Komputeerowa regulacja wiązań narciarskich

Komputerowa diagnostyka wiązań narciarskich na maszynie WINTERSTEIGER z wydrukiem ( dla ubezpieczalni )

     Jak wiadomo wiązania umożliwiają połączenie butów narciarskich z nartami. Pełnią również rolę bezpieczników – mają uwolnić nogę od nart w momencie zadziałania nadmiernych sił podczas upadku, które mogłyby doprowadzić do kontuzji. Sprawność i prawidłowe ustawienie wiązań w nartach minimalizuje zatem ryzyko kontuzji. I tu z pomocą przychodzi nam specjalistyczna maszyna do ich ustawiania i diagnostyki. Dlaczego do diagnostyki? Otóż, okazuje się, że czasami nawet w nowych wiązaniach ich ustawienie wg znajdującej się na nich skali DIN nie pokrywa się z rzeczywistą siłą. W używanych wiązaniach taka rozbieżność jest zjawiskiem powszechnym. Główna przyczyna takiego stanu rzeczy przeważnie leży w sprężynach odpowiedzialnych za trzymanie buta w wiązaniu. Mogą one być fabrycznie nieprecyzyjnie zahartowane lub mieć niejednorodną budowę. Również wiekowe wiązania, a co za tym idzie zestarzałe sprężyny wykazują często utratę pierwotnych parametrów. Wszystko to przemawia za regularną diagnostyką wiązań.

Przed testem do maszyny wprowadzamy parametry narciarza czyli wzrost, wiek ,wagę, długość skorupy buta oraz poziom umiejętności jazdy. Maszyna sprawdza działanie przedniej jak i tylnej części wiązania. Po przeprowadzonej diagnostyce urządzenie pokazuje serwisantowi czy należy dokonać korekt w ustawieniach, a po ewentualnej korekcie test jest powtarzany. Na koniec otrzymujemy wydruk z parametrami przeprowadzonego testu. Taki wydruk może być wymagany przez ubezpieczyciela w razie wypadku na stoku.

    
ThermoBox
jest to stacjonarna komora służąca do czasowego wygrzewania ślizgów nart zjazdowych, nart biegowych i desek snowboardowych, w stałej określonej temperaturze (jest kilka gotowych programów), uprzednio nasmarowanych specjalnym smarem bazowym (Base Wax)
    W komorze jednorazowo możemy pomieścić 4 pary nart zjazdowych (może więcej, ale to zależy od szerokości nart) lub 8 par nart biegowych lub 4 deski snowboardowe. Najlepszy efekt uzyskamy wygrzewając narty lub deskę w temperaturze 55 C w czasie 6 do 8 godzin.
Thermobox oprócz kilku zaawansowanych i zdefiniowanych przez producenta programów serwisowych, umożliwia również zaprogramowanie ustawień wg. swoich preferencji (jest opcja ustawienia czasu wygrzewania, czasu chłodzenia, temperatury nagrzewania).

  Co nam daje wygrzewanie zoli ?

  ·        większą chłonność smaru (saturacja),

·        skuteczniejsze nasycenie zoli smarem bazowym,

·        większą trwałość smaru na ślizgu,

·        dokładne wyczyszczenie zoli (krótki cykl wygrzewania).

 

Oprócz ręcznego ostrzenia nart dysponujemy również profesjonalną maszyną REICHMANN

Odbarczamy skorupę butów przy użyciu maszyny TECHNICA

Wygrzewanie Linera - maszynka DALBELLO

Maszyna, która nas nigdy nie zawiodła - REICHMANN - do planowania ślizgu i nakładania nowej struktury przy użyciu kamienia

Smarowanie ślizgu - do wyboru :  RĘCZNIE lub MASZYNOWO ( Wintersteiger)